top of page
Tid för självhypnos

SJÄLVHYPNOS FÖR INRE UTVECKLING

DITT TILLSTÅND FÖR AVSLAPPNAD FOKUS

GRUNDER I SJÄLVHYPNOS

Självhypnos innebär att du på egen hand sköter hela processen av hypnos. Avslappning av kroppen, fokusering och någon form av visualisering. Det påminner om meditation fast med ett fokuserat syfte; att kommunicera med ditt undermedvetna. 

Skillnaden när du har en hypnotisör är att du inte behöver göra hela jobbet själv, ungefär som att dansa med någon som är mycket mer erfaren, eller göra ett tandemhopp i fallskärm. Framför allt behöver du inte fråga dig själv om du gör rätt eftersom du kan överlåta ansvaret till någon annan och fokusera på uppgiften.

Om ditt mål är att hitta mer lugn och avslappning eller skapa mer flow och kreativitet så kommer du långt med bara några enkla övningar under ett par veckor.

Avslappnade självhypnos

Hjärnan är på många sätt som en muskel - den utvecklas när du tränar den och förtvinar när du inte gör det. Med lugn och avslappning kan du lära dig att sänka din grundspänning och få kontroll över ditt nervsystem. Därigenom kan du lindra exempelvis tarmproblem som IBS, spänningshuvudvärk, panik, allergier eller astma.

 

Det som kan vara svårare är att lösa betingningar som rökning, missbruk, beteendemönster, fobier eller posttraumatisk stress.  Då krävs det att man involverar en del terapeutiska interventioner som görs enklast av en utomstående observatör som kan hjälpa dig förbi din egen uppfattning om vad som är möjligt.

HYPNOS FÖR PERSONLIG FÖRÄNDRING - EN GUIDE

Dessa fyra steg hjälper dig att uppnå din bästa mjliga förmåga till självhypnos:

 

 • Steg 1: Motivation
  Utan motivation kan det att bli svårt att göra en självhypnos. Även detta kräver övning på samma sätt som att spela ett instrument eller teckna.
   

 • Steg 2: Avslappning
  Det första steget är att lyckas slappna av både fysiskt och mentalt, och därmed sänka grundspänningen i hela systemet. För att lyckas måste du ge det den tid som behövs.
   

 • Steg 3: Koncentration
  Öva upp förmågan att fokusera dina tankar. Energi frigörs när du släpper allt som inte är i fokus.
   

 • Steg 4: Riktning
  När du är motiverad, avslappnad och koncentrerad kan du börja med målmedveten visualisering av de mål du vill uppnå. När du kan se dig själv nå dessa mål med samma övertygelse och känsla som när du lever dig in i en film är du på rätt väg.
   

Vi rekommenderar samma approach som om du skulle lära dig träna, spela musik eller dansa. Träna själv så långt du kan. Om det behövs kan du prova en hypnossession eller två med någon som är erfaren och kan hjälpa dig. Fortsätt sedan själv.

Ulf Sandström

Prova gärna att lyssna på en ljudfil för att slappna av...

bottom of page